Ayurveda Balance

Ayurveda og din livsenergi

Ayurveda stammer oprindeligt fra Indien, men er i de senere år blevet stærkt udbredt i den vestlige verden, specielt USA. 

Ayurvedisk menes hvert menneske, at bestå af fem grundlæggende elementer, der findes i universet: rum, luft, ild, vand og jord. Disse elementer kombineres i menneskekroppen for at danne tre livskræfter eller energier, kaldet doshas, som styrer, hvordan din krop fungerer: 

  • Vata dosha (rum og luft); 
  • Pitta dosha (ild og vand); 
  • Kapha dosha (vand og jord)

 

Alle arver en unik blanding af de tre doshaer, men den ene er normalt stærkere end de andre. Hver enkelt dosha styrer forskellige kropsfunktioner, og det menes, at dine chancer for at blive syg, og de sundhedsproblemer du udvikler, er forbundet med balancen i dine doshas.

Vata Dosha

De, der praktiserer ayurveda, mener, at vata er det mest magtfulde af alle tre doshaer. VATA styrer al bevægelse i kroppen – celledeling, åndedræt, kredsløb, fødens bevægelse gennem tarmsystemet, udskillelse af affaldsstoffer samt det konstante flow af nerveimpulser til og fra hjernen. Mennesker med Vata grundkonstitution er ofte kreative og inspirerende, spinkelt bygget og har en omskiftelig natur. I balance er de energiske, fantasifulde og indfølende. Ved ubalance tendens til angst, bekymring, usikkerhed, kronisk træthed og depression samt søvnproblemer, forstoppelse og kuldefornemmelser, samt leddegigt.

Pitta Dosha

Denne livsenergi styrer fordøjelsen, stofskiftet, regulerer kroppens varme, huden, synet, og mental skarphed. I balance er Pitta varm og tillidsskabende, en ledertype med god udstråling, samt en velfungerende fprdøjelse. Figuren er middel og intens.

I ubalance: vrede og irritabilitet, utålmodighed og jalousi. Inflammationer og betændelsestilstande, eksem og uren hud, for meget mavesyre, samt problemer med at klare varme og sol. Tilbøjelighed til at udvikle tilstande som Crohns sygdom, hjertesygdomme, højt blodtryk og infektioner.

Kapha Dosha

Denne livsenergi giver struktur, sørger for sunde og velsmurte led og væskebalance. Den udtrykker sig især i slimhinder, mave og luftveje, i bi- og kæbe- og pandehuler samt smags- og lugtesansen. Figuren  er kraftigt bygget og med et robust væsen. I balance er de meget rolige, stærke, stabile og hengivne. Ude af balance har KAPHA tendens til sløvhed, virke omklamrende og til overvægt, kolesterolproblemer, væskeansamlinger, forkølelser, astma og allergi. Tendens til at kunne udvikle, kræft, diabetes, kvalme efter at have spist og fedme.

Alt hvad vi oplever og foretager os påvirker disse doshaer. Uhensigtsmæssig kost, adfærd og miljø bringer disse styremekanismer ud af balance, hvilket med tiden kan føre til sygdom. På samme måde kan man også med enkle regler og remedier bringe dem i balance igen. Hvis ubalancer opdages og behandles i tide, kan sygdom forebygges.